Herfst

BIJEN VOLKJES Volkstuin de Oosthoek op 23 oktober 2020

Volgens onze bijen-imker die de bijenvolkjes 23 oktober bezocht om te zien of er voldoende wintervoeding voor de volkjes beschikbaar is werkt ons beleid van meer bloemen in de tuin, vooral voorjaarsbloemen zoals crocussen al enorm goed en dat motiveert de bijen om uit te blijven vliegen ook in de late herfst. Deze 23 oktober was een relatief zonnige en warme dag en de bijen vlogen nog af en aan met het oranje stuifmeel zichtbaar tussen de pootjes.

Door de vele bloemen die we nu al op de complexen hebben krijgen we gezonde bijen en daardoor ook een heel goede bestuiving van onze gewassen. Dit is dus de ware kringloop van het ecologisch tuinieren zoals we dat voor ons volkstuincomplex wensen.

De Imker vertelde ook dat de bijen sterfte van de voorgaande jaren veroorzaakt wordt door de Varroamijt, een mijt die virussen bij de bijen veroorzaakt. De imker heeft die dag ook een geneesmiddel in de kasten geplaatst die de varroamijt bestrijdt.

Thans is er meer wetenschap over hoe een en ander moet worden behandeld vandaar dat de bijen sterfte in de winter 2019 verder afnam. Zo’n 91% van de bijen overleefde deze winter. In de winter van 2018 was dat nog 86%. Deze info komt trouwens uit de laatste editie van de Wageningen universiteit