Laatste Nieuws

Beste leden, het bestuur nodigt alle leden uit voor een hapje en drankje, zie onderstaande uitnodiging.

29 juni 2022. De koolplantjes zijn inmiddels geleverd en verdeeld onder de leden, vele hebben de plantjes geplant. Nu maar afwachten wie de grootste oogst.,

Klussen-zaterdagochtend op 6 november 2021 op het tuincomplex aan de Damweg is prima verlopen met een behoorlijke opkomst en gelukkig droog weer.

De kantine is door Bianca en Judith ook flink onder handen genomen
Ook al het algemene onderhoud aan begroeing, paden en bermen is door de deelnemers flink aangepakt
De door Sjef vervaardigde Valkenkast is tijdens de klussendag ook met vereende krachten overeind gezet en nu maar hopen dat een Torenvalk-paartje het onderkomen geschikt genoeg vindt om er hun jongen groot te brengen en tegelijkertijd ervoor zorgt dat de muizenpopulatie op het tuincomplex onder controle blijft.

Kippen betrekken hun nieuwe onderkomen 25 september 2021

Na enkele maanden hard werken door de 10 leden van de in het leven geroepen kippenclub was het zover. De 10 kippen met haan betrokken hun nieuwe nachthok en grote ren. Het zal nog enkele maanden duren voordat deze nog jonge hennen hun eieren gaan leggen. De leden van de club zullen de dieren om beurten verzorgen en de biologische eieren zijn natuurlijk welkom voor de keuken waarbij deze 10 leden van de vereniging zelf zullen zorgen voor de balans tussen uitgaven (voer etc.) en inkomsten (eieren) .

Waterballet Volkstuin juni 2021

Extreme regenval in juni 2021 met 250mm regen in enkele dagen zodat het waterpeil boven de sloten stond en dus alle tuinen blank stonden. Veel oogst is verloren gegaan en door het toch al natte voorjaar is menige tuin vergeven ven het onkruid. Niets aan te doen, volgend jaar 2022 wordt het weer beter.

Schoolkinderen weer aan de bak april 2021

Ook dit voorjaar waren de kinderen van basisschool Teun de Jager weer actief op de volkstuin onder de bezielende leiding van Vincent Min en onder begeleiding van ouders en leerkrachten. het zag er weer mooi uit op de tuin en een leger aan enthousiaste latere volkstuinders “is in de maak”

VOLKJES Volkstuin de Oosthoek op 23 oktober 2020

Volgens onze bijen-imker die de bijenvolkjes 23 oktober bezocht om te zien of er voldoende wintervoeding voor de volkjes beschikbaar is werkt ons beleid van meer bloemen in de tuin, vooral voorjaarsbloemen zoals crocussen al enorm goed en dat motiveert de bijen om uit te blijven vliegen ook in de late herfst. Deze 23 oktober was een relatief zonnige en warme dag en de bijen vlogen nog af en aan met het oranje stuifmeel zichtbaar tussen de pootjes.

Door de vele bloemen die we nu al op de complexen hebben krijgen we gezonde bijen en daardoor ook een heel goede bestuiving van onze gewassen. Dit is dus de ware kringloop van het ecologisch tuinieren zoals we dat voor ons volkstuincomplex wensen.

De Imker vertelde ook dat de bijen sterfte van de voorgaande jaren veroorzaakt wordt door de Varroamijt, een mijt die virussen bij de bijen veroorzaakt. De imker heeft die dag ook een geneesmiddel in de kasten geplaatst die de Varroamijt bestrijdt.

Thans is er meer wetenschap over hoe een en ander moet worden behandeld vandaar dat de bijen sterfte in de winter 2019 verder afnam. Zo’n 91% van de bijen overleefde deze winter. In de winter van 2018 was dat nog 86%. Deze info komt trouwens uit de laatste editie van de Wageningen universiteit.

De imker constateerde dat deze specifieke bestuivingsbijen bij ons in een heel goede conditie zijn. Co heeft ook even in de kast gekeken en het was prachtig om te zien dat de bijen af en aan vlogen met het stuifmeel tussen de pootjes, dus ze zijn nog volop aan het werk.

Volgend voorjaar komt er een 3e kast bij en komt er mogelijk ook honing van onze kasten in de verkoop.

  

IJSVOGELWAND op 16 maart 2020

Sjef Schotvanger en Peter de Groot hebben een IJsvogelwand in de slootwal bij de volkstuin aan de Damweg gemaakt. De IJsvogel wordt er nl al een tijdje gesignaleerd want voortdurend zien we een kobaltblauwe schicht over de sloot schieten. De walkant is minstens 50 cm verticaal omhoog vanuit het water met een begin van een 6 cm ronde ingang op 30 cm boven het wateroppervlak. Hierdoor kunnen ratten en katten niet bij de nestingang komen. Eigenlijk een soort van cascowoning voor de IJsvogel. Nu maar afwachten of we een broedsucces kunnen bewerkstelligen.

Open dag Bejo zaden te Warmenhuizen                                 “grootste rode kool wedstrijd” op 30 sept. 2017

  

Open dag Bejo zaden te Warmenhuizen ” grootste rode kool wedstrijd” 30 september 2017
De Oosthoek eindigde op de 4e plaats. Grootste kool kwam uit tuitjenhorn nl 11,6 kg.
De grootste kolen van de Oosthoek kwamen van Peter de Groot en Arie Mink , beide kolen waren 8,1 kg.

 

Arie Mink geridderd , 15 april 2016

IMG_4852                IMG_4850

Op 15 April 2016 tijdens de ledenvergadering is voormalig voorzitter Arie Mink door burgemeester Hettie Hafkamp benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau. Ook aanwezig was voormalig wethouder Cees Roem. Hij en de andere voormalige bestuursleden werden in het zonnetje gezet voor hun verdienste m.b.t. de realisatie van het tuincomplex aan de Damweg na de omlegging van de N9.